subota, 12. ožujka 2011.

FACTA JEDAN OD SPONZORA IZLOŽBE > Prvi avanturistički francusko-bosanski strip!



Bosanski konceptualni umjetnik, Damir Nikšić, crtač je stripa koji govori o avanturama jednog egipatskog novinara Omara Le Chérija u Aleksandriji.

Strip je nastao iz pera Francuza Gillesa Kraemera, glavni junak je Egipćanin (čije ime podsjeća na glumca Omara Sharifa), dok je tema – potraga za izgubljenim grobom Aleksandra Velikog.
Ovakav ukršteni pristup ističe raznolikost dijaloga među kulturama na Mediteranu. Avantura se bazira na stvarnim činjenicama i bavi se različitim teorijama o lokaciji groba velikog osvajača, što još uvijek predstavlja zagonetku za arheologe.

Lik Omara Le-Chérija se pojavio još 1991. godine na stranicama lista Progrès egyptien i to u rubrici za mlade, u okviru programa Egipatskog ministarstva obrazovanja i Francuskog odjela za kulturu, a u cilju dinamiziranja  obrazovanja na francuskom jeziku u egipatskim javnim i privatnim školskim ustanovama.

Objavljivanje stripa u više zemalja


Sredinom marta strip od 48 stranica počinje sa objavljivanjem u Kairu, u časopisu Al Ahram Hebdo.

Objavljivanje stripa u Bosni i Hercegovini planirano je također u martu ove godine u jednim od dnevnih informativnih novina, informativnom nedjeljniku ili magazinu za mlade ili savremenu umjetnost, u elektronskoj ili štampanoj formi na jezicima Bosne i Hercegovine.

Tokom ove godine  predviđeno je i objavljivanje stripa u Hrvatskoj nakon čega bi autori ovog stripa ostvarili učešće na Festivalu stripa koji se održava u maju u Makarskoj.

Nakon toga strip bi trebao biti objavljen i u Francuskoj, uz ilustrovani naučni članak koji će predočiti različite egipatske, grčke i druge teorije, koje govore o tome gdje se tačno nalazi Aleksandrov grob.

Putujuća izložba

Bosansko udruženje za kulturno-historijsko nasljeđe Transverzalni val, povodom Dana Frankofonije (12. – 27. marta), prezentirat će izložbu originalnih crteža u Umjetničkoj galeriji BiH. Otvaranje izložbe predviđeno je u subotu, 12. marta u 18:00h.  

U narednim mjesecima izložba će biti predstavljena i u francuskim institutima u Mostaru i Banjaluci.


Nema komentara:

Objavi komentar